Xubuntu 12.04 LTS asennus ASUS A52J kannettavaan

Tehtävänäni oli ladata Xubuntu ja levyn polton jälkeen kokeilla Xubuntun toimivuutta kannettavassa. Live-CD kokeilun jälkeen päätin myös asentaa Xubuntun koneelle Windows 7 rinnalle. Asennuksen kohteena olevan A52J kannettavan ominaisuudet lyhyesti:

käyttöjärjestelmä: Windows 7 Home Premium
prosessori: Intel Core i5 460M, 2,53 GHz
keskusmuisti: 4 Gb
kiintolevy: 640 Gb
näytönohjain: ATI Radeon HD 6370M 1 Gb

Tarkemmat tiedot tästä.

Linux Xubuntun lataaminen ja asentaminen

Latasin Xubuntun Suomen Ubuntu yhteisön sivuilta 20.08.2012 klo 18:30 eikä latauksen aikana ilmennyt ongelmia. Levykuvan poltin Windowsin mukana tulevalla ohjelmalla ja käynnistyminen CD-levyltä onnistui ilman käynnistymisjärjestyksen muuttamista.

Aluksi Live-CD:ltä kokeilu ja lopputulos Windows 7 & Xubuntu 12-04 LTS rinnakkain

Käynnistettyäni kannettavan CD-levyltä kokeilin Xubuntun toimimista ennen asentamisen aloittamista. Hiiri,näppäimistö ja jopa sisäänrakennettu langaton reititin toimi heti ennen kuin olin edes asentanut käyttöjärjestelmää. Asentaminen sujui hieman hitaasti, mutta onneksi pystyin samalla lukemaan uutisia netistä. Asennuksen loppupuolella valitsin asennustavaksi rinnakkaisasennuksen, eli jätin Windows 7 vielä varmuuden vuoksi taustalle. Tämä sujui ongelmitta ja Windowsikin vielä käynnistyy. Rinnakkainasennus valikossa jouduin vain päättämään miten kovalevy jaetaan. Päädyin jättämään Windowsille vielä tässä vaiheessa enemmän levytilaa.

Jälkipyykit

Vajaan tunnin (50 min) aikana valikkoja ja internettiä selaillessani ei ilmennyt ongelmia. Jotta käyttöjärjestelmän toimivuudesta saisi paremman kuvan, pitäisi käyttöä jatkaa lisää ja kokeilla asentaa ohjelmia ja päivityksiä.

Lähteet:

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Leave a comment